jueves, 18 de octubre de 2012

Inici

BENVINGUTS I BENVINGUDES!!!


Us convidem a endinsar-vos dins d'aquest petit món de contes. 

Es tracta d'un bloc on exposem continguts educatius en referència a la temàtica dels contes, concretament contes d'autor. 

Volem mostrar-vos els autors i les autores de fama nacional i internacional de la literatura infantil, així com altres recursos que podeu utilitzar amb els més petits. 

miércoles, 3 de octubre de 2012

Pep Albanell




Pep Albanell va nèixer a Vic el 1945 i va passar la infància i l'adolescència a la Seu d'Urgell. Se sent bipàtrida: vigatà per origen i tradició familiar, i urgellenc per adopció i devoció.Durant molts anys ha treballat en el sector editorial i és un dels inventors primigenis del grup literari Ofèlia Dracs. Amb el pseudònim Joles Sennell signa els seus llibres infantils. Ha escrit guions per al cinema, la televisió i teatre, a més de llibres de contes, novel·les, i àlbums infantils. Tant en literatura per adults com per a infants i joves, Pep Albanell ha rebut una vintena de premis literaris, entre els quals el Premi Víctor Català, el Sant Jordi, el Lola Anglada de narrativa, el Josep M. Folch i Torres, el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil i, en diverses ocasions i diferents gèneres, el Crítica Serra d'Or. Amb l'obra La rosa de Sant Jordi, de la col·lecció El Vaixell de Vapor, va rebre el premi del Ministerio de Cultura de literatura infantil i juvenil, el 1990.






Sinopsi: En Xavier té una por terrible a la foscor del passadís de casa seva, just on hi ha la cambra de bany. Cada nit ha de patir el mal tràngol de travessar aquesta foscor i vol fer pipí, és per això que s'aguanta i s'aguanta fins que ja no pot més. Llavors... La por d'en Xavier és per tots ben coneguda, molts hem patit el penós viatge fins al wàter i sabem com es passa de malament. En aquesta aventura, en Xavier descobrirà que hi ha dos tipus de foscors: la domèstica, que no espanta ningú, i la salvatge, que és freda i cruel. Amb l'ajut d'un domador de tigres i d'uns potents focus, en Xavier aconseguirà domar la foscor de casa seva, fer-la amiga. Aquest conte tracta un tema que interessa tant a nens com a adults i alhora ens mostra com l'alternativa per a vèncer la por al desconegut és donar a conèixer els recursos propis per mirar, sense més, aquest desconegut. Un bon conte tant per llegir com per contar.









Sinopsi: Les gallines no ponen ous de Pasqua, però Grataprova està entossudida a aconseguir-ho per arribar a ser una gallina cèlebre. La seva ambició la durà a ser enganyada per un bruixot que té uns poders malèfics que aconseguiran que la gallina pongui un enorme ou de Pasqua. Al cap d’un temps, de l’ou en sortirà un ésser absolutament extraordinari, el Gallifoscam, amb unes qualitats tan estranyes que el bruixot se’n voldrà aprofitar. Uns història que explica com l’ambició desmesurada comporta l’autodestrucció personal i que suggereix que, per ser feliços, hem d’acceptar-nos tal com som.







Sinopsi: Feia molt de temps que la gent no entrava al bosc on vivia el follet Bambalambà a buscar tresors. Només hi anaven a buscar bolets. Per això el follet que havia estat guardatresors tota la seva llarguíssima vida va pensar que si no podia fer la meva feina, n’hauria de cercar una altra. 








Gianni Rodari




Gianni Rodari, mestre, periodista, i escriptor va néixer a Itàlia el 1920, i va morir el 1980. És un dels grans mestres dins de la literatura infantil  i la seva obra és reconeguda al món sencer.
Rodari començà a escriure per als nens al 1948. L’any 1970 li fou atorgat el premi internacional Andersen de literatura.
Els llibres de Gianni Rodari, plens de creativitat i humor trenquen els esquemes preestablerts, ajuden a pensar sense prejudicis i a formular-se sempre noves preguntes.


Gianni Rodari, un dels millors autors de literatura infantil, és el creador d´un autèntic i personalíssim gènere de literatura infantil. Les trames d´aquests contes són senzilles i plenes d´humor, que poden entendre i fruir tots els nens, fins els més petits.  
Neixen d'una visió crítica del món, plena de realitat i optimisme.






Sinopsi:  Un avorrit dia de pluja, l'Alicia Patapam decideix fullejar un llibre de contes il·lustrats. Mentre ho obre, a l'Alicia Patapam se li escapa un enorme badall, però a l'observar la primera pàgina està tan interessada que cau de cap en el llibre! Al mirar al seu voltant, descobreix que al seu costat jau ni més ni menys que la Bella Dorment, i un mica més tard coneixerà al mateix Gat amb Botes... Aquest àlbum il·lustrat, tan original com entranyable, farà les delícies de tota la família.






Sinopsi: Contes d’un munt d’animals amb les seves peculiaritats: una tortuga ciclista, guineus fotògrafes, elefants equilibristes, ossos bandolers i cavalls ensinistrats. Són textos molt divertits per passar una bona estona.


























Sinopsi: Pot haver-hi cosa més saborosa que un ratolí en llanda? És el que el senyor Gat pretén vendre en la botiga d’alimentació que acaba d’obrir. Té la caixera i un ajudant molt eficaços, la publicitat funciona i la llista de comandes dels clients creix a cada moment… Serà un negoci excel·lent, pensa l’amo, però, és clar, els ratolins no són de la mateixa opinió.









Sinopsi: Era una vegada... una nena que tenia un pare el qual havia d’estar de viatge sis dies a la setmana. Aquesta nena no podia dormir-se sense que li expliquessin un conte. I cada nit, el seu pare li trucava per telèfon i li explicava un conte. Diuen que els contes eren tan bons que fins i tot els telefonistes aturaven totes les altres trucades per escoltar-los. I aquest és el llibre d’aquests contes. 











David Mckee



Nascut en el Regne Unit (Devon, 1935). Escriptor i il·lustrador britànic, conegut especialment per ser el creador de la sèrie d’Elmer, l’elefant de colors inspirat en l’obra de Paul Klee. David McKee va estudiar a l'escola d'art de Plymouth, després es va traslladar a Londres on va estudiar al Howsen College of Art. Va començar a dibuixar tires còmiques per diaris i revistes encara abans d'acabar la universitat.

El seu estil d'il·lustració és d'una senzillesa aparent, encara que en diverses de les seves obres inclou referències, a més de relats paral·lels dels quals la narració no parla, però que sí que poden seguir-se en les imatges. En la seva obra podem trobar influències de Steinberg i André François.









Sinopsi: El rei descobreix els trets característics de la tardor: el canvi de color i la caiguda de les fulles. Tot i això, aquest no es vol conformar, i buscarà un mag que li faci un encanteri per tal que aquestes es mantinguin en els arbres, però el mag li farà veure que això és impossible perquè és tardor, així que el rei i la reina s’hauran de conformar jugant a agafar les fulles que cauen dels arbres.
D'aquest mateix personatge trobem altres contes semblants, que treballen la resta d'estacions de l'any d'una manera similar al conte esmentat anteriorment, en el qual el rei Rollo descobreix aquells trets més rellevants de cadascuna de les estacions de l'any.






Sinopsi:El Bernardo té uns pares que no li fan massa cas, sempre estan enfeinats i quan aquest els reclama sempre li responen amb la mateixa frase: "Ahora no Bernardo". Aquest els vols advertir que hi ha un monstre al jardí que se’l vol menjar i quan surt a fora el monstre se’l menja d’una mossegada i entra a la casa. Aquest intenta espantar i mossegar als pares del Bernardo però aquests segueixen tan ocupats que continuen contestant:"Ahora no Bernardo".






Sinopsi: Zebra té un cas agut de singlot, i cap dels remeis que li ofereixen els seus amics sembla ser l’indicat ... fins que els efectes secundaris del singlot l'obliguen a provar tots i cadascún dels remeis. Per sort Zebra i els seus amics tenen molt sentit de  l’humor, de manera que fer el ridícul pot ser una bona ocasió per divertir-se.






Sinopsi: Quan la Carlota rep un porquet per estalviar, li sembla un regal bastant ximple, però quan descobreix que és un porquet màgic i que si guarda els suficients diners li concedirà un desig, definitivament canvia de parer. Decidida a omplir com més aviat millor, estalvia cada moneda que guanya ajudant als seus veïns. I quan finalment s'omple amb una moneda de plata que li dóna la seva tia i exigeix ​​el compliment del seu desig ... troba que la vida no sempre és justa. Entreteixides en el llibre hi ha moltes històries diferents ...






Sinopsi: Els conqueridors és la història d'un país amb un únic objectiu: dedicar-se a envair tots els estats coneguts del món. Per això, compten amb un gran exèrcit, el major vist fins ara. Un dia, troben un país que encara no han conquerit. Es tracta d'un molt petit. Quan l'exèrcit hi va arribar per envair la zona es van trobar amb un país sense exèrcit amb habitants pacífics i bondadosos.



Elmer (anglès) segon part
tercera part
última part



Marcus Pfister




Va nàixer el 30 de juliol de 1960 a Berna (Suïssa). Va estudia a l’escola d’Art de Berna i va completa la seva preparació com a dissenyador gràfic amb una agencia de publicitat de Zurich. Desprès d’haver viatjat per Mejic, Estats Units i Canada, va tornar a Suïssa per treballar com a dissenyador gràfic independent, Va publicar el seu primer llibre il·lustrat al 1986 a North Soud Books, el que va representar l’ inici d’una llarga col·laboració.

El llibre que el fa fer internacionalment famós va ser : “El Pez Arco Iris".
Autor de 49 llibres, que s’han traduït a més de 50 idiomes, ens sorprèn amb cadascun dels seus treballs.
Es pare de quatre fills, viu amb la seva família a Berna, tot i que la firma dels seus llibres l’hagi portat per diferents països com Estats Units, Corea, Japó i diferents països europeus.











Sinopsis: El conte ens explica la historia d’un peix molt bonic per la lluentor de les seves escates, però malgrat la seva bellesa, es sent sol i trist.

El Peix Irisat és un conte que es pot treballar, pel seu missatge i la seva estructura, des dels més petits fins als més grans. 

És un conte que ens pot ajudar a reflexionar sobre les relacions que s’estableixen entre la vivència d’un mateix i el grup. 





Les vivències dels personatges com ara: els peixos, el pop i l’estrella de mar, són algunes de les situacions en què els nostres infants es poden trobar dins i fora de l’aula.

Web:
Peix irisat









Sinopsis: Un nen de nou anys,  és pastor i  va a la recerca d'un be que s’ha perdut, es troba amb diversos individus i finalment fa un descobriment miraculós d'un nadó acabat de néixer en un estable.










<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
Sinopsi: El mussol petit dorm molt durant el dia, i el seu amic dorm durant la nit. Dos ritmes diferents de vida. Un dia el mussol té somnolència i el seu amic Tom l’ajuda a trobar companys de joc.  


















Sinopsi: Un valent petit eriçó busca i rebutja una sèrie d'objectes divertits, fins que finalment troba un altre petit eriçó per ser el seu amic. 










<!--[endif]-->






Antonio Rubio





Antonio Rubio és un poeta, un mestre i un home que viu enganxat a molts versos, i es pur ritme, rima i somni. Antonio Rubio és un d’aquells escriptors meravellosos que s’ha de conèixer, llegir i rellegir. El seus contes i poemes són sempre música per l’alma, textos amb sabor a tradició i a terra. Ell és mestre de mestres i nen entre nens. És també membre d’Acció Educativa i de l’Associació Pizpirigaña, el que demostra la seva constant preocupació per la formació continua del professorat. Alguns dels seus llibres són absolutament imprescindibles per l’aula, la biblioteca i la casa. 







Sinopsises tracta d'un poema de colors per llegir i recitar. Comença amb un extravagant cocodril verd, verd, verd, que puja damunt d'un baül que puja a un castell, que puja...





Sinopsis: es tracta d'un poema onomatopeic per ser llegit i recitat. Animals de l'entorn proper als infants es presenten a ells mateixos miolant, renillant, cloquejant...


Sinopsises tracta d'un poema visual que es pot recitar, mitjançant  dibuixos rimats i ritmats. La lluna i el sol, tan llunyans i propers, es disposen com versos i tonada en l'espai d'una pàgina. 



conte

Sinopsises tracta d'un poema canço per ser llegit i recitat musicalment. Una entranyable pajarita de paper es disposa a parar la taula per dinar.



Sinopsi: és un conte per aprendre a comptar.




Sinopsis: es tracta d'un conte popular que explica la història d'una mierlita que tenia el seu niu en un roble i que acabava de tenir cinc fillets i cantava molt contenta: "Que contenta estic, que contenta estic, als meus cinc merlets menjars els dono!"
Però un dia va passar per allà una guineu que li va dir...




Eric Battut



















Eric va néixer a Battut Chamalières, on viu i treballa. Després de sis anys estudiant dret i economia, va estudiar a l’Ecole Emile Cohl la de Lyon. En 1996, les seves primeres il·lustracions per THE GOAT SEGUIN es van mostrar a Bolonia. En 1997, va ser premiat amb el “Futuro Figue” de Montreuil i el Precio de Octagon CIELJ 2000. Des de llavors, ha publicat per Didier juventud, Milán y Bilboquet Bohem Press. 













    


conte
Sinopsis: Hi havia una vegada un País molt bonic. En aquest havia dos castells molt grans. L’un era de color blau, i l’altre de color vermell. Però un dia un ocell es va cagar als nassos dels amos del castell, és a dir, dels reis. Seguidament se’n van enriure un de l’altre,  però va ser amb un toc una mica burleta! Degut això, es van enfadar molt, i els reis es van declarar la guerra. Aleshores els nens/es, pares/mares que vivíen al castell blau van decidir fer una estratègia per anar a atacar al castell vermell. Però  la gent que vivía al castell vermell no es va quedar de mans plegades, sinó que també van pensar una idea per anar vénçer  al rei i els soldats del castell blau.
Finalment un dia es van trobar tos dos bandols (pares/mares nens/es) al camp de batalla per enfrentar-se. Però de sobte els nens/es del castell vermell i del castell blau es van posar a córrer cap al mig del camp i van començar a jugar. Aleshores els grans van baixar les llançes i les banderes i van acabar la guerra.









Sinopsis: Un ratolinet troba una cosa i l’amaga ben amagada. Quan l’esquirol, la tortuga, l’eriçó o la granoteta li pregunten què és el que ha amagat, el ratolinet els hi respon: “és el meu secret, no ho diré mai”. Però fins i tot els secrets millor guardats creixen massa i al final es descobreixen.










Sinopsis: El ratolinet verd esta capficat en obrir una avellana i menjar-se-la, però no té la força suficient. Llavors demana ajuda a la tortuga, al conill, a la zebra, al lleó i a l’elefant. Entre tots descobriran que a l’interior d’aquest fruit hi ha un habitant sorpresa.




Sinopsis14 cançons de bressol tradicionals i modernes en un ambient íntim propi abans d’anar-se’n a dormir.


Altres contes: 
  1. El gato que sonrie
  2. ¿Quieres ser mi amigo?
  3. Mina
  4. El zorro y la gallina 
  5. Todos menos uno 

Leo Lionni



Va néixer a Àmsterdam  el 1910. Des de ben petit va manifestar la seva inclinació per l’art motivat per l’ambient familiar i les freqüents visites a museus de la seva ciutat. També el fascinava col·leccionar animals i construir terraris. Un cop adult va reflexionar sobre aquesta passió infantil i en ella va trobar l’escenari i el clima dels seus relats, l’estil de les il·lustracions, inclús la identitat dels seus protagonistes.
Tot i així mai es va formar en Belles Arts, sinó que va estudiar economia. El seu primer llibre publicat va ser Pequeño azul y pequeño Amarillo. La història va ser creada per entretenir als seus nets durant un viatge en tren, utilitzant petits trossos de paper com a personatges. Pequeño azul y pequeño Amarillo constitueix un clàssic contemporani de literatura per nens, i va convertir a l’autor en un dels pioners del llibre-àlbum. L’ús de la representació abstracta i del collage com a tècnica van revolucionar la il·lustració dels llibres infantils.










Sinopsis: És un llibre-àlbum que tracta la vida real, la família, l’amistat i les relacions socials. El text és senzill i visualment molt bonic. Els nens s’identifiquen amb aquests protagonistes, colors que quan es barregen es transformen, però que també són nens com ells, que viuen en una casa amb els seus pares, que juguen, ploren i s’abracen.

Enllaç

Sinopsis:  Els ratolins d’aquesta història tenen dos formes de veure la vida. A uns els preocupa el panís, les baies i la palla no faltin a l’hivern. I a Frederick li preocupa que quan arribi la neu ningú tingui ganes de parlar, tot sigui gris i el fred es posi dins el seu amagatall. Al final tots saborejaran les paraules, els colors i els rajos de sol.




Sinopsis:  En un racó perdut del mar vivia feliç un banc de peixos. Eren tots vermells menys un que era ben negre. Nedava més ràpid que tots els seus germans i l’anomenaven Nadarín.

Es tracta el valor de la diferència i el respecte a qui no comparteix les característiques comuns. La superació de les pròpies pors, la força de voluntat per gaudir del que ens envolta tot i les adversitats que es presenten i la solidaritat amb els nostres iguals, també es plasmen en aquest relat de gran qualitat estètica.

Enllaç






Sinopsis: Una família de caragols vivia en una sucosa col. Amb la casa a coll, la recorrien lentament buscant alguna herba tendra per menjar. Un dia un petit caragol li va dir al seu pare: “Quan sigui gran, vull tenir la casa més gran del món”. “Això és una ximpleria”, va dir el pare, que va resultar ser el caragol més prudent de tots. “Les coses grans no sempre són les millors”.






Sinopsis: ¿Cuándo?, ¿Dónde?, ¿Quién es? Y ¿Qué es?, són quatre petits llibres que aborden grans qüestions. El propòsit d’aquests llibres és entrenar l’ull i la ment dels pre-lectors.
Llibres sense text, de petit format, cartró dur i cantonades rodones. Les il·lustracions senzilles i fàcilment reconeixibles són perfectes per a què el pre-lector faci una lectura visual de les situacions, espais, objectes i figures quotidianes que l’envolten.





Eric Carle















Eric Carle és un autor i il·lustrador de llibres infantils, nascut a Nova York el 1929 i criat a Alemania. Ha il·lustrat més de setanta llibres, i venut 88 milions de còpies.
És conegut sobretot per L’erugueta goluda, un volum desplegable i trepat que converteix el llibre en una joguina i dóna forma autònoma a la trama narrativa. Carle posseeix una tècnica molt reconeguda, que podria definir-se com “collage impressionista”, amb les figures gairebé sempre retallades sobre un fons blanc.



Sinopsis: És un llibre senzill i il·lustrat que ensenya als més petits la màgia de la metamorfosis de la naturalesa.
L’erugueta era molt petita, però tenia molta gana. Així que es va passar tot el conte menjant, travessant pàgina rere pàgina. Fins que, finalment, es converteix, com totes les erugues, en papallona.







Sinopsis: Es tracta d’un llibre per prelectors i primers lectors que, a partir d’un text molt simple, es van familiaritzant amb tota la gamma cromàtica. A més, com que es representa una àmplia successió d’animals domèstics i salvatges, pintats amb formes, traços i colors, aquest àlbum no només contribueix a reforçar la imaginació, sinó també a transmetre la importància de la llibertat creativa.






Sinopsis: Per molt que el petit grill fregués les seves aletes no produïa ni el més mínim soroll, ni un grinyol i molt més una cançó. Fins que una nit troba a algú que li arrancarà una melodia. Un llibre amb sorpresa final.





Sinopsis: La vida del camaleó no era gaire emocionant, fins que un dia va descobrir que podia canviar no només de color, sinó també de forma i mida. Al veure tants animals meravellosos al zoo, immediatament va voler ser com cadascun d’ells y va acabar sent tots a la vegada amb un resultat delirant.





Sinopsis: Aquest conte interactiu il·lustrat mostra una diversitat d’animals coneguts, representats a través de collages plens de colors, convida als petits a imitar les seves trapelleries movent el cap i la cintura, donant palmades i cops al terra o simplement movent els dits del peu.

Web